452 0040

Aia 25, Kuressaare



Aita ennetada mürgistusohte!

Eelmisel aastal jõudis mürgistusõnnetuse tõttu arsti juurde enam kui 400 üle 65-aastase inimese. Mürgistusõnnetused on aga sageli sarnased ja seega targa käitumisega ennetatavad.

Kodukeemia nõuab ettevaatlikkust!

Kemikaalidega juhtuvad mürgistusõnnetused enamasti siis, kui need on ümber valatud mõnda joogipudelisse, joogiklaasi ja keegi sealt lonksu võtab. Tagajärg võib olla väga kole. Ennetus on väga lihtne – ära vala kemikaali ümber. Mingil juhul ei tasu kemikaale kokku segada. Tulemuseks võib väga sageli olla ootamatu kemikaalide omavaheline reaktsioon, millest tekkinud aurud on sageli mürgised.

Samuti tuleb kemikaale kasutades veenduda, et kätte haaratud pudel on ikka õige. Võta see hetk ja loe pudelilt üle, millega on tegemist. Samuti kanna alati kummikindaid ja maski kui kasutad kangeid puhastusvahendeid – need võivad ärritada nahka ja hingamisteid.

Ravimit võta teadlikult: pane prillid ette ja tuli põlema!

Suur hulk eakate mürgistusõnnetusi on juhtunud seepärast, et ravimeid võetakse käsikaudu – pimedas ruumis ja ilma prillideta. Samuti hoitakse tihti erinevaid ravimeid ühes pakendis koos. See kokku annab ohtliku retsepti mürgistusõnnetuseks. Seda kõike on aga väga lihtne vältida – pane lihtsalt tuli põlema ja prillid ette ning hoia igat ravimit oma õiges karbis. See kehtib nii retsepti- kui ka käsimüügiravimite puhul.

Ravimite õigesti võtmiseks loo endale kindel süsteem.

Ravimite topelt- või mitmekordse võtmise juhtumid moodustasid 39% kõigist üle 65-aastaste inimeste mürgistusnõustamistest. Seda aitab vältida ravimijaotaja või rohtude võtmise ülesmärkimise süsteem. Jaotaja kasutamine on üldjuhul kõige kindlam süsteem, sest kui ette nähtud ravimid on võetud, on seda kohe näha.

Mürgistuse esmaabiks peaks kodus olema vähemalt 50 grammi aktiivsütt.

Aktiivsüsi on oluline esmaabivahend paljude ravimimürgistuste korral. Aga ilma korraliku juhiseta ei ole seda siiski mõistlik võtta, sest ka aktiivsüsi on ravim oma kõrvalnähtudega ja vastunäidustustega.

Aktiivsöe kasutamise juhised saad mürgistusinfoliinile 16662 helistades!

Kui mürgistusõnnetus siiski juhtub või on selle kahtlus, helista mürgistusinfoliinile 16662! Abi saab ööpäevaringselt ning nii eesti, vene kui ka inglise keeles.