452 0040

Aia 25, Kuressaare



COVID-19 nakkusest Dr. Matti Maimetsaga

Hea kogukond! Oleme märganud, et endiselt on liikvel palju arusaamatust seoses COVID-19 haigete, kontaktsete, testimise ja sellega, kuidas viiruse tingimustes laste viirustunnustesse suhtuda. Võtsime kätte ja esitasime paar küsimust Tartu Ülikooli Infektsioonihaiguste kaasprofessor dr. Matti Maimetsale.

Millal tulla andma PCR proovi, kui ollakse lähikontaktne ja sümptomiteta ning mis roll on siin peiteajal?

Lähikontaktsetel ei ole mingit mõtet proovile tulemisega kiirustada, sest liiga vara antud PCR test ei anna inimese võimalikust nakatumisest tõest ülevaadet. Lähikontaktsel tuleb veeta 10 päeva karantiinis ning alles haigussümptomite tekkimisel proovile tulla. Selleks, et PCR proov viirust näitaks, kulub vähemalt 7-10 päeva. Seni, kuni lähikontaktsel haigussümptomeid ei ole, ei kehti ka tema pereliikmetele mingeid piiranguid.

Kui aga ilmnevad haigussümptomid, tuleks end võimalusel ülejäänud pereliikmetest teise tuppa isoleerida ning isegi toas võimalusel maski kanda. Sellel hetkel loetakse ka pereliikmed lähikontaktseteks ning nad peavad koju jääma.

Kuidas käsitleda lapsi? Paljud vanemad küsivad, kas ka lapsele peab tegema iga nohu korral proovi, et COVID välistada? Kas väga väikeste haigusilmingutega laps (ja vesist nina tuleb ikka ette) peaks ilmtingimata täielikus isolatsioonis olema?

Lapsed ei ole COVID-19 viiruse leviku seisukohalt üldse põhiprobleemiks. Lasteasutused ei ole need kohad, mida peaks esimesena sulgema, sest lapsed ei kanna viirust sellisel määral edasi. Pigem on probleemiks 20-40 vanuses kodanikud, kes ühistel koosviibimistel võivad enesele teadmata viirust edasi kanda. Haige laps peab igal juhul olema kodus, kuid testile ei peaks temaga kohe kindlasti kiirustama, eriti kui tegu on alla 10-aastase lapsega. Lapsed põevad enamasti siiski tavalisi viirushaigusi ning kuigi ka nende seas võib olla väike protsent koroonasse nakatunuid, ei ole lapsed kindlasti hetkel peamised nakkuse levitajad.

Ning viimaks - mis lugu on palju kõmu tekitanud maskidega. Kas siis riidest maskil või sallil on üleüldse mingi mõte või ainus mõttekas näokate viiruse kaitseks on meditsiiniline mask? Mida ütleksite inimestele, kes viitavad, et maski peaksid andma ainult haigustunnustega inimesed, mitte kõik kodanikud?

Me saame öelda vaid seda, mida me teame. Ja teame me seda, et meditsiinilise maski toimet on testitud ning selle toime on tõestatud. Mis puudutab riidest maske, varrukaid ja salle, siis ma leian, igasugune nina ja suu katmine on parem kui mitte midagi, kuid kõige kindlamad võime olla selles, et kaitset viiruse eest pakub meditsiiniline mask. Mis puudutab seda, et maski peaksid kandma vaid viiruse tunnustega inimesed, siis hetkel oleme olukorras, kus keegi meist ei tea, kes on asümptomaatiline nakkuse levitaja. Selles ei ole kahtlust, et haigustunnustega inimese puhul aitab mask vältida nakkuse levimist teistele inimestele, ent kindluse mõttes võiksid kanda hetkel maski kõik kodanikud, sest me lihtsalt ei tea, kes meist on nakkusohtlik.

Olge terved!