452 0040

Aia 25, KuressaareTubakavaba päev

Täna, 31. mail on ülemaailmne tubakavaba päev.

Seekordne tubakavaba päev on pühendatud noortele, eriti sellele, kuidas kaitsta noori tubakatööstuse manipulatsioonide eest.

Tubakatööstus on aastakümneid aktiivselt meelitanud noori tubaka- ja nikotiinitoodete juurde, nende peensusteni läbimõeldud lähenemine tootedisainist turunduskampaaniateni kutsub tubaka juurde uut noort põlvkonda, et asendada neid miljoneid inimesi maailmas, kes surevad igal aastal tubakaga seotud haigustesse.

Et seista vastu tubakatööstuse aktiivsele ja süsteemsele turundustööle noorte hulgas on Maailma Terviseorganisatsioon kuulutanud sel aastal välja vastukampaania, et julgustada noori astuma võimsa tubakatööstuse vastu ning valima tervise poole.

Näiteid, kuidas tubakatööstus noortega manipuleerib:

❌Tubaka- ja nikotiinitoodetes kasutatakse noortele meeldivaid maitseid (näiteks kirss, mullinäits, suhkruvatt).
Toodete meeldiv, mugav ja sageli ka petlik disain. Näiteks võivad tooted välja näha nagu USB pulk või komm.
❌Toodete väljapakkumine, kui midagi, mis on „vähem kahjulik“ või „puhtam“ kui tavasigaretid, kuigi sellistele väidetele puudub tõestus.
❌Tuntud inimestele maksmine ning võistluste rahastamine, et reklaamida oma tooteid (näiteks maksmine Instagramitähtedele)
❌Kauba asukoht kohas, kust sageli mööduvad ka lapsed, näiteks maiustuste, snäkkide ja limonaadiriiulite juures. Samuti lisatasu maksmine neile edasimüüjatele, kes panevad tubaka- ja nikotiinitooted noorte jaoks käidavatesse kohtadesse.
❌Sigarettide ja teiste tubakatoodete ühekaupa müük koolide juures, mis muudab tubaka- ja nikotiinitooted noorte jaoks odavaks ning kättesaadavaks.
❌Ilusa väljanägemisega tubakaautomaadid noorte käidavates kohtades
❌Püüe võimalikult nõrgendada tubakaregulatsioone seadustes.

Maailm ei saa lubada järjekordset tubakatööstuse petetud põlvkonda. Igaühe valikuvabaduse propageerimise sildi all kindlustab tubakatööstus oma tulevikukasumit, seda hoolimata inimestest, kes maksavad selle eest oma tervise ja eluga.

https://www.terviseinfo.ee/et/sundmused/event/2573-ulemaailmne-tubakavaba-paev  

Kuressaare Haiglas ootab teid kopsuõde Ruta Kamp, kes viib läbi tubakast loobumise nõustamist. Ära karda abi küsida. Vastuvõtule ei ole vaja saatekirja ning piisab vaid telefonikõnest telefonil 4520115, kuhu enda soovist teada anda.

Rahvusvahelist tubakavaba päeva tähistatakse alates 1987.aastast iga aasta 31.mail. Sel päeval osutatakse ülemaailmset tähelepanu tubakatarvitamise laiale levikule ja sellest tulenevatele terviseriskidele, mille tagajärjel sureb aastas ligi 7 miljonit inimest.