452 0040

Aia 25, KuressaareEndokrinoloog Virge Nemvalts avas Kuressaare Haiglas maalinäituse

Paljudele armastatud ja tuntud pikaaegne endokrinoloog Virge Nemvalts on lisaks säravale arstikarjäärile pälvinud tunnustust ka kunstivallas. Ta nendib, et kunstihuvi on temas pead tõstnud juba lapsepõlvest saadik ning just see ajendas tema õpingute algust Tartu laste kunsti- ja muusikakoolis. Hiljem on ta osalenud ka Tartu Ülikooli kunstikabineti tegevuses ning olnud Saaremaa kunstiklubi asutajaliige. Ta nendib, et kuigi ta on osalenud mitmetel kursustel, on ta suures osas olnud iseõppija.
Virge Nemvaltsi looming on lisaks Kuressaarele olnud näitusel ka teistes Eestimaa linnades ning Soomes. Alles hiljuti sai näitust nimega “Murika ballaad” näha ka Kuressaare Kultuurikeskuses.


Käesolev näitus on Nemvaltsi kolmeteistkümnes kunstinäitus ning suurt rolli mängib selles tema tütar Nele, kes soovis enda juubeli puhul näitust ema töödest enda töökohta Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituuti. “Kuna see on kunagine sünnitusmaja, kus me kõik oleme sündinud, oli see lisaks veel küllaltki sümboolne,” sõnas Virge, kes on selle initsiatiivi tagajärjel saanud Kuressaare Haiglasse II korrusele ülesse selle aasta kolmanda näituse.
“Loomeperioode on olnud erinevaid. Viimasel ajal on maalide koloriit läinud heledamaks ja õrnemaks. On hakanud meeldima valgus ja kergus, mida akvarelliga on tegelikult raske saavutada. Vahel tuleb teha kümme tööd, et üks välja tuleks,” märkis Nemvalts. Ta lisas, et kõige varasem näitusel olev töö pärineb 40 aasta tagusest ajast, kuid kõik teised maalid tehtud viimase kolme aasta jooksul.
“See kõige vanem töö on meie Murika maakodu. Kui me abikaasa Juhangiga Saaremaale tulime ja selle suvekodu ostsime, oli rand teistsugune kui see on praegu. Siis olid seal – nagu saarlased ütlevad – heinalabud.” Seesama Murika suvekodu on olnud ka aktiivne inspiratsiooniallikas, eriti suvisel perioodil. “Suvi on ikka kõikse parem aeg, sest mulle meeldib väljas looduses maalida. Tööd tulevad kuidagi elavamad. Võib ju ka postkaardi või pildi järgi maalida, kuid see pole ikkagi päris see,” märkis Virge.