452 0040

Aia 25, Kuressaare



Meie uus füsioterapeut Lisette Toplaan on abiks laste rühihäirete puhul

Kuressaare Haigla meeskonnaga on liitunud füsioterapeut Lisette Toplaan, kes hakkab uuel kuul lisaks haigekassa teenuse osutamisele pakkuma väikelapse motoorse arengu hindamise ja nõustamise teenust, viima läbi rühivõimlemise grupitundi ning tegema beebide võimlemist.

Alates oktoobrikuust on lapsevanematel võimalik lasta hinnata oma beebi arengut ning saada nippe ja juhiseid, kuidas lapse arengule kodus ise paremini kaasa aidata. See võimalus on suureks abiks vanematele, kes tahavad saada kindlust ja südamerahu, et nende laps areneb ootuspäraselt ning osata ise kodus beebiga võimelda. “Keskkondlikud faktorid ja liigutuste kvaliteet esimesel 18 elukuul mängib olulist rolli lapse aju arengus ning seeläbi ka hilisemas kehalises ja vaimses võimekuses,” rääkis Toplaan, kelle sõnul on just see aeg, mil lapse arengut on väga oluline kõrgendatud tähelepanuga jälgida.

Nõustamise ajal vaatab füsioterapeut üle, kas lapsel esineb kõrvalekaldeid liigutuskvaliteedis ning õpetab last vastavalt juba saavutatud oskustele arendama koduses keskkonnas.Tegemist on tasulise teenusega ning individuaalse nõustamise korrahind on 10 eurot.
3-6 kuu vanused lapsed on oodatud ka beebide rühmavõimlemisse. Lisette märkis, et üle 6 kuu vanused lapsed saaksid suuremat kasu individuaalsest nõustamisest ning alla 3 kuu vanuste beebidega on samuti mõistlikum käia individuaalnõustamisel, et vähendada infektsiooniohtu lapsele. Võimlejad jagatakse kahte rühma: 3-4 ja 5-6 kuu vanused beebid ning mõlemale rühmale toimub treening kord nädalas (üks rühm teisipäeval, teine neljapäeval) ning ühe trenni maksumus on 5 eurot. Nii individuaal- kui ka rühmavõimlemisele on võimalik registreeruda helistates telefonil 452 0120.
 

Lisaks on positiivseks uudiseks täiesti uue võimlemisrühma avamine, mis on mõeldud rühihäiretega lastele eeldatavasti vanusele 10-16. Hoogsa kasvuspurdi ajal on rühiprobleemid kõige kiiremad tekkima. Rühivõimlemise gruppi pääsemiseks suunab taastusravi arst lapse kõigepealt individuaalsele nõustamisele, kus kaardistatakse ja tuvastatakse probleemi olemus. “Rühiprobleemide alla kuuluvad lülisamba loomulike füsioloogliste kumeruste suurenemine või vähenemine või külgsuunaline kõverdumine (ehk skolioos). Aga probleemiks võib olla ka alajäsemete teljelisuse häire, näiteks hüppeliigese, põlve või puusa probleem, millest võib lülisamba rühihäire tekkida,” sõnas Toplaan. “Üldiselt esinevad rühihäired vähem aktiivsetel lastel, kuid näiteks üks raskemaid rühihäireid, milleks on skolioos, võib olla ka sportlikel lastel. Skolioosid jäävad aga sageli õigel ajal märkamata ning nii lapsevanematel, treeneritel kui ka õpetajatel peaks rühi osas olema väga terav pilk.”
Lisette sõnul on olemas üks lihtne harjutus, mille abil on lapse selga võimalik kodus kontrollida. Selleks tuleb lapsel lasta ette kummardada nii, et käed jäävad vabalt ette ühe kõrgusele rippuma. Seejärel peaks vaatama, kas lapse mõlemad selja pooled on sümmeetrilised, kas lülisammas on sirge, abaluud asetsevad sarnaselt ja mõlemad roidekühmud on sama suured.

Lisette Toplaan rõhutas, et lastel ei peaks ega tohiks esineda tegevusi piiravaid seljavalusid ning lapsepõlves tekkinud seljavalu kandub sageli edasi ka täiskasvanuikka. “Nagu mainitud, on lülisammas kõige haavatavam kiirel kasvuperioodil – see on siis esimesel eluaastal, seejärel vanuses 4-7 ja 10-14. Probleemide tuvastamine lapsepõlves on oluline, sest näiteks skolioosiga lapse seisund võib ainuüksi aastaga muutuda nii hulluks, et vajalik on operatsioon. Kui täiskasvanutel on skeletisüsteem juba välja arenenud, siis lastega õigel ajal tegeledes on veel võimalik probleeme ennetada,” toonitas füsioterapeut, kelle sõnul peaks 20ndate eluaastate alguseks olema inimese rüht paigas. “Peale seda saab ilusat saavutatud rühti säilitada. See tähendab, et kui lapsel on maast madalast kehv rüht, on seda hiljem aina raskem arendada. Kuid korrigeerimine peab olema teadlik, sest lapsed võivad hakata selga ka üle korrigeerima ning tekivad uued probleemid. Kui vanemad tunnevad, et vajavad korrigeerimise osas nõuandeid ja abi, on selleks nüüd võimalus olemas.”