452 0040

Aia 25, Kuressaare



Kõige kaasaegsem kromosoomhaiguste sõeluuring nüüd ka Kuressaare Haiglas

Kuressaare Haiglas on lapseootel naisele kättesaadav kõige kaasaegsem kromosoomhaiguste sõeluuring - Eesti teadlaste loodud NIPT (non-invasive prenatal testing) testi nimega NIPTIFY.

Risk saada kromosoomhaigusega laps suureneb oluliselt ema vanusega. Kui näiteks 20-aastasel naisel on risk sünnitada Downi sündroomiga laps 1:2500, siis 37-aastasel on risk 1:100 ehk 1%. 40-aastasel naisel on risk juba 2% ning 45-aastasel 5% ja enam. Eestis on riiklik sünnieelne sõeluuring väga kõrgel tasemel, kuid sellest hoolimata sünnib Eestis umbes viis Downi sündroomiga last aastas. Enamus Downi sündroomiga lastest sünnib just noortele emadele, kellel sõeluuringud ei ole haigust tuvastanud.

 


NIPTIFY test tuvastab ligi 100% täpsusega kolm peamist kromosoomhaigust, kus lootel on ebanormaalne arv kromosoome. Test tuvastab Downi (21. kromosoomi trisoomia), Edwardsi (18. kromosoomi trisoomia) ja Patau (13. kromosoomi trisoomia) sündroomi riski juba raseduse varases järgus, alates 10. rasedusnädalast. Soovi korral määratakse ka loote sugu.

Kuna NIPTIFY analüüs põhineb naise vereproovil, on see lootele ja lapseootel naisele ohutu. Vereproovi analüüsitakse Tartu Täppismeditsiini laboris ning testi vastuse saab lapseootel naine arstilt või ämmaemandalt hiljemalt 10 tööpäeva jooksul.

Soovitame NIPTIFY testi

  • kõikidele lapseootel peredele, kes soovivad olla kindlad, et nende tulevasel lapsel ei esine kolme enamlevinud kromosoomhaigust.
  • OSCAR I trimestri sõeluuringu testi tulemuste kinnitamiseks 13. rasedusnädala paiku.
  • kui lootel on tuvastatud sõeluuringuga suurenenud risk kromosoomhaigustele. NIPTIFY testi suur täpsus võimaldab vältida mittevajalike invasiivsete protseduuride (amniotsentees, koorionibiopsia) läbiviimist.

 

Arstid toonitavad, et NIPT testi positiivne tulemus tuleb kinnitada invasiivse testiga. NIPT ei asenda ultraheli uuringuid, mis tuvastab võimalikke teisi loote väärarenguid.

NIPTIFY on tasuline meditsiiniteenus, mille eest tasutakse kliinikus.

Loe NIPTIFY ja testimise kohta lähemalt www.niptify.ee.