452 0040

Aia 25, Kuressaare



Teie aju võib teiega trikitada

Sõltuvuse ja tagasilangusega seotud aspekt, millest peaksite aru saama, on see, et uimasteid või alkoholi tarvitades aju trikitab teiega, panned teid tegema teie endi huvidele täiesti vastupidiseid otsuseid. Otsmiku keskosas asub ajupiirkond, mida nimetatakse ventraalseks mediaalseks prefrontaalkorteksiks. See on ajupiirkond, mis võtab infot vastu, sorteerib seda ja otsustab, mida te tegema peaksite. See ongi otsuseid tegev piirkond. Enamasti töötab see hästi – hindate uusi olukordi, otsustate, mida ette võtta, ja seejärel teete seda, mis on vajalik eesmärgi saavutamiseks.

Ometigi on kliiniliste uuringute käigus leitud, et ventraalse mediaalse profrontaalkorteksi kahjustusega patsientidel esineb liigset riskikäitumist, veidrat probleemide eiramist ja raskusi oma plaanide järgimisega. Eranditult iga sõltuvuse korral pöörab see ajuosa järsku kõik pea peale ja teeb otsuseid, mis on täiesti vastupidised sellele, mis nad võiksid olla. Selle asemel, et teile öelda, et te ei tohiks teha asju, mis teid kahjustavad, ütleb ta, et see on okei. Sigarettide suitsetamine on okei, sõltuvusainete kasutamine on okei, alkoholi joomine on okei, kihutada on okei. Te teate, et need asjad ei tee teile head, et need tekitavad teie elus kohutava segaduse ja tapavad teid lõpuks. Ometigi ütleb see ajuosa, et neid asju on okei teha. Miks see nii on?

See tuleneb ventraalse mediaalse frontaalkorteksi talitushäiretest. See on nagu autoimmuunhaigus, mis käsib teie immuunsüsteemil kahjulike sissetungijate asemel rünnata hoopis terveid kehaosi. See on teie enda meelepettus ja selle parandamiseks on ainuks üks viis: hoiduda alkoholist ja sõltuvusainetest. Kui olete mõnda aega alkoholist ja uimastitest vaba olnud, hakkab ventraalne mediaalne prefrontaalne ajukoor uuesti korralikult toimima (selleks kuluv aeg on kõigil erinev) ja teid uimastite ja alkoholiga seotud halbade otsuste eest kaitsma.

Nüüd, mil te teate, et alkoholi või uimastite tarvitamine teie aju ventraalse mediaalse piirkonna talitushäireid põhjustab ja teid endale kahjulikke otsuseid tegema paneb, peaksite teadma ka seda, et vaid see tühipaljas teadmine ei takista teid alkoholi ega uimasteid tarvitamast, sest teie aju ventraalne mediaalne otsmikukoore piirkond kiidab jätkamise heaks. Kuid vähemalt nüüd mõistate, miks te nii rumalaid ja potentsiaalselt surmaga lõppevaid otsuseid langetate.

Chris&Pac Prentiss "Sõltuvusest vabanemine"