452 0040

Aia 25, Kuressaare



Lihtne viis kontrollida, kas oled sõltlane.

Kas ma olen sõltlane?

Mõned inimesed arutlevad endamisi, kas neil on sõltuvus või mitte. Seda saab testida järgmiselt: kui te suudate pikemaks ajaks teatud aine kasutamisest või sõltuvuskäitumisest seda taga igatsemata loobuda, siis te ei ole sõltuvuses. Tel on sõltuvus vaid sel juhul, kui te ei saa loobuda ilma füüsilise või psühholoogiliste kannatusteta (teil esineb psüüholisi või füüsilisi võõrutusnähtusid) või kui te loobute ja teil tekib tagasilangus.

Lihtsaim viis kindlaks teha, kas olete sõltuvusse sattunud või mitte, on proovida sõltuvuskäitumisest loobuda. Kui see on raske, seisate silmitsi sõltuvusega.

Mõned inimesed on võimelised sõltuvust tekitavatest ainetest loobuma, kuid neil esineb ikkagi sõltlase tunnuseid. Võib olla olete kuulnud terminit "kuivalt joobes" (ingl k dry drunk). See tähendab, et inimene ei tarvita ega kuritarvita enam alkoholi, kuid tal esineb ikkagi alkohooliktele iseloomulikke jooni nagu näiteks viha, depression, unetus, ärrituvus, valetamine, emotsionaalne eemalolek, madal enesehinnang. Inimene eitab enda olukorda ning tema käitumises esineb ebaküpsust, ebakindlust, ärevust ja muud liiki normi piire ületavat emotsionaalset käitumist.

Sama võib juhtuda teiste sõltlastega- nad ei pruugi enam aineid kuritarvitada, kuid neil esineb ikkagi sõltlase tunnuseid, millest enamik on samad nagu alkohoolikutel.

Kui sõltuvuse taga peituvate tegelike probleemidega ei tegeleta, siis võib avalduda teine iseloomulik reaktsioon - see võib lõppeda sellega, et üks sõltuvus asendatakse teisega. Oleme märganud, et kui inimesed end tahtejõu abil sõltuvusainetest ja alkoholist loobuma sunnivad, uurimata aluspõhjuseid ja oma probleeme (neid, mille pärast neil sõltuvus üldse tekkis), siis suure tõenäosusega need probleemid ja seisundid süvenevad ning avalduvad mõnel muul moel.

Võimalik, et inimesest saab töönarkomaan või tal tekivad tõmblused, sügelus või söömishäire, temast võib saada kohvi-, magusa-, seksi-, või hasartmängusõltlane. Või tekib tal muu soovimatu kalduvus.

Inimene võib ka haigeks jääda. Põhjus on selles, et keha soovib meile ühel või teisel moel tunnete või käitumisharjumuste kaudu teada anda, et midagi on valesti ning ta vajab ravi.

Kuressaare Haigla aitab sul tegeleda sõltuvusprobleemidega. Astu vaid esimene samm ja anna endast märku Kainem ja tervem Eesti programmi eestvedajatele.