452 0040

Aia 25, Kuressaare



Juba 20 minutit looduses viibimist alandab stressihormoonide taset 

Kui võtta päevast vähemalt kakskümmend minutit, et veeta see aeg looduses, alandab see oluliselt inimese stressihormooni taset. 📉Saarlastena oleme seda teadmist arvestades nagu või sees, sest ükskõik, kuhu poole suuna võtad - igal pool on võimalik leida imeliselt looduskaunis, vaikne paik. 🌿 Ja kellele siis ei kuluks ära väike stressileevendus..

See pole niisama mõistujutt, vaid fakt, mida näitas uuringu tulemus. Saame seda ajakirjas Frontiers in Psychology avaldatud avastust kasutada “looduse ravi” (nature pill) nime all teadmisega, et sellel on ka päriselt mõõdetav mõju.

"Me teame, et looduses aja veetmine vähendab stressi, kuid seni oli ebaselge, kui palju läheb kasulike mõjude esiletulemiseks aega, missugune peaks olema looduses viibimise sagedus või see, missugune see kogemus täpselt olema peaks,” ütles Michigani ülikooli dotsent dr MaryCarol Hunter, kes on selle uuringu juhtiv autor. "Meie uuring näitab, et stressihormooni kortisooli taseme tõhusa alandamise seisukohast suurima kasu saamiseks peaksite veetma 20–30 minutit jalutades või istudes kohas, mis pakub loodustunnet."

Roheluses viibimine võib olla üks lihtne lahendus selleks, et vähendada aina kasvavast linnastumisest ja siseruumides valitsevast elustiilist (kus domineerib ekraanide ees istumine) tekkivaid negatiivseid tervisetrende.

Uuringus paluti 8-nädalase perioodi jooksul osalejatel võtta vähemalt 3 korda nädalas looduspause vähemalt 10-minutilise kestusega. Stresshormooni kortisooli taset mõõdeti enne ja pärast “looduspillide võtmist” võetud süljeproovidest kord kahe nädala jooksul. Osalejad said vabalt valida kellaaja, kestuse ja oma looduskogemuse koha, mis võis olla ükskõik, milline paik, kus inimene tajus, et ta on loodusega kontaktis olnud. Samuti võimaldas see uurng tuvastada kortisooli taseme jätkuva loomuliku languse mõju päeva jooksul, muutes efektiivse kestuse hinnangu usaldusväärsemaks.

Hunteri sõnul on kõige parem viis looduses viibimisest kasu lõigata see, kui jätta kõrvale telefonid, arvutid ja isegi raamatud. Kui veeta looduslikes tingimustes 20–30 minutit, langeb kortisooli tase kõige kiiremini. Pärast seda lisanduvad juba ka täiendavad stressi leevendavad eelised, kuid veidi aeglasemas tempos. "Meie eksperimentaalset lähenemist saab kasutada vahendina selleks, et hinnata, kuidas vanus, sugu, hooajalisus, kehalised võimed ja kultuur mõjutavad looduskogemuste mõju meie heaolule. See võimaldab saada sügavamat ülevaadet, kuidas kavandada avalikkusele mõeldud linnu ja heaoluprogramme."

Allikas: https://www.sciencedaily.com/rel.../2019/04/190404074915.htm