452 0040

Aia 25, Kuressaare



Alates septembrikuust tehakse Kuressaare Haiglas silmasise ravimi Avastini süstimist

Protseduurile suunab silmaarst

Registreerimine telefonil 452 0115


SILMASISESE RAVIMI SÜSTIMINE

 

Silma täidab läbipaistev geel ehk klaaskeha. Silmasisese süsti tegemisel viiakse ravim silma sisemusse ehk klaaskeha õõnde. Erinevate ravimite klaaskehasiseste süstetega saab ravida silma tagumise segmendi haiguslikke seisundeid, võimaldab tõsta ravimi silmasisest kontsentratsiooni ja ära hoida süsteemse manustamisega kaasnevat toksilist toimet.

 

Silmasisese süsti näidustused:

  • ealise kollatähni degeneratsiooni märg vorm,
  • silmapõhja veresoonte sulgused,
  • suhkruhaigusest tingitud võrkkesta turse ja klaaskeha verevalum,
  • neovaskulaarne glaukoom,
  • silmahaigustest tingitud kollatähni turse.

 

Süsti tegemine

Silmasiseseid süste teostatakse ambulatoorselt – see tähendab, et haiglasse jääma ei pea. Protseduurile tulles varuge palun aega umbes 4 tundi. Enne süsti kontrollib õde Teile nägemisteravust, mõõdab silmasisest rõhku ja paneb silma silmatera laiendavaid ja antibiootikumsilmatilku. Silmatera suurendavad tilgad teevad nägemise uduseks kuni 12 tunniks. Süstimine viiakse läbi operatsioonitoas steriilsetes tingimustes.

 

Enne süstimist puhastatakse silma ümbrus ja silm lahjendatud joodilahusega. Kui Teil on joodi vastu allergia, palun teatage sellest kindlasti arstile. Silma tuimestatakse tuimestustilkadega või limaskestaaluse tuimestussüstiga.

Silmasisest süsti teeb arst. Ravimi süstimine silma klaaskeha õõnde ei ole tavaliselt valus. Süst teostatakse silma silmale ohutus piirkonnas, kus puuduvad veresooned ja silma võrkkest ei saa kahjustada. Pärast süsti pannakse silma antibiootikum- silmatilku ja –salvi. Protseduuri järel kontrollitakse silmarõhku ja arst vaatab mikroskoobiga silma üle. Silma peale jäetakse side, mille võib kodus eemaldada.

 

Pärast silmasisest süsti

Silm võib kipitada, mis on tingitud silma tuimestavatest tilkadest. Süstekohta võib tekkida limaskestaalune verevalum, mis ei ole ohtlik, ei mõjuta nägemist ja möödub nädala jooksul. Pärast süsti võivad silma ette tekkida ujuvad „mustad täpid“, mis ei ole ohtlikud (vt infolehte „Klaaskeha hõljumid“). Silm ei peaks olema pärast süsti valulik ja Te peaksite nägema samamoodi nagu enne süsti.

 

Väga harva võib silmasisese süsti tüsistusena tekkida:

  • silmasisene põletik ehk endoftalmiit,
  • võrkkesta rebend.

 

Kui Teie silm läheb pärast silmasisest süsti punaseks või hakkab valutama või kui teie nägemine oluliselt halveneb, siis palun võtke ühendust Ida-Tallinna Keskhaigla valvesilmaarstiga või helistage telefonil 620 7435.