452 0040

Aia 25, Kuressaare



Kuressaare Haigla tuvastab kiirelt kahtlased sünnimärgid

 

Dermtest tuvastab kiirelt ohtlikud sünnimärgid ka kodusaarel

Saaremaal elamise üheks märksõnaks on eraldatus, mis on ühtviisi saarlastele nii ilu kui valu eest. Nii mõnigi tervisehäda nõuab probleemi lahendamiseks või lihtsalt kontrolliks paratamatult reisi pealinna või mujale Eestisse. Nüüd on saarlastel aga põhjust rõõmustada, sest Kuressaare haiglas pakutav uus protseduur säästab vähemalt ühest lisareisist, mis tulnuks ette võtta neil, kellele valmistavad muret kahtlased sünnimärgid. Pealtnäha süütu nahaplekk võib osutuda millekski tõsisemaks, seega peab siinkohal hästi paika vanarahva ütlemine- parem karta kui kahetseda.


Kohapeal võimaldab nüüd kiire ja tõhusa sünnimärgikontrolli teledermatoskoopia uuring, mis kannab nime Dermtest. Kuressare haigla personal sai enda käsutusse Dermtesti tarkvara koos mikroskoobi ning valgussüsteemiga kaamera (dermatoskoobi), mis võimaldab teha sünnimärgist pildi ning vaadelda pinnaaluseid muutusi, mis võivad viidata ka nahavähile. Viimase varajane avastamine võib inimesele olla kriitlise tähtsusega.

 

Kiirelt protseduurile, kiirelt diagnoosini

Tegemist on rahvusvahelisel tasandil tunnustatuima viisiga varajase melanoomi avastamiseks. Protseduuri käigus tehakse spetsiaalse kaameraga (dermatoskoop) sünnimärgist pilt ning saadetakse läbi Dermtesti tarkvara nahaarstile hindamiseks. Dermatoskoopia on tunnustatuim meetod nahavähi diagnostikas, sest võimaldab näha sünnimärgi struktuuris väiksemaidki muutusi, mida palja silmaga ei näe. Kuigi protseduuri eest tuleb välja käia ka teatud rahasumma, ei pea selleks enam Saaremaalt lahkuma. See on aga oluline võit nii aja- kui ka rahalist ressurssi silmas pidades.

Kuressaare haiglas Dermtesti teostav õde Sigrid Pokk sõnas, et kuigi tegemist on tasulise protseduuriga, välistab see pikas järjekorras ootamise ning dermatoloogi külastuse. Lisaks ei pea tulemusi pikalt ootama ning vastus laekub kiirelt: "Vastus nahaarstilt nahakonsultatsioonina tuleb 2 tööpäeva jooksul. See on väga hea võimalus saada kiire diagnoos kahtlasele sünnimärgile ning kindlasti on see oluline nahavähi ennetamisel ja ülilolune selle varajasel avastamisel."

Sigrid Pokk lisas, et vastuvõtul käinud patsientidest on pahaloomulisuse tunnuseid küll avastatud, kuid seda, kui paljud ka patohistoloogia vastusega pahaloomulisteks kinnitati, ei ole teada, sest nendele andmetele puudub juurdepääs. "Osad sünnimärgid eemaldatakse ka mujal, sest inimesel on vaba valik, kus seda lasta teha. Niisamuti on inimese otsustada, kus lastakse võtta rakuproov," märkis Pokk.

Dermtesti teostav õde paneb inimestele südamele ning märgib, et põhjamaise kliima ja päikesekiirgusega harjunud eestlase nahk vajab päikesekaitset igal ajal. Seda siis riiete või 30-faktorise päikesekreemi näol. "Päikesekiirgus ei kahjusta nahka ainult päevitamise ajal, vaid peegeldub ka liivalt, veelt ja teistelt pindadelt," sõnas Pokk. "Seega ei pea paika arvamus, et kui puhkusereisi ajal päikese käes ei päevita, ollakse tingimata kaitstud. Ära ei tohi unustada ka oma pisiperet, kes ise ei ole ohtudest teadlik ega oska end kaitsta."

 

Teadlikkus kasvab

Dermtesti teadusjuhi Riina Halliku sõnul on Kuressaare haiglas lastud kontrollida veidi üle 100 neevuse. Ta märkis, et nii Kuressaares kui ka Dermtestis üldiselt on igakuine patsientide arv kuude lõikes stabiilne, kuid aasta-aastalt tõusevad patsientide teadmised ja tiheneb ka enesekontroll. "Ka Dermtesti teenusepakkujaid lisandub Eestisse juurde. Näiteks kui 2015.aastal hinnati läbi Dermtesti 1170 neevust, siis 2016. aastal oli see arv 2400. Käesoleval aastal number nii suur küll ei tule, kuid oktoobrikuu jooksul peaksime eelmise aasta arvu kätte saama," märkis Hallik.  "Oleme näinud, et otsene seos on külastatavustel ning nahavähi meediakajastuste vahel, eriti persoonilugude korral," lisas ta.

Hetkel on Dermtesti teenusepakkujaid Eestis 19, kelle seas perearstikeskused, haiglad ja SPA raviosakonnad, millele lisandub peagi kaks uut asutust. Riina Halliku sõnul ollakse jõudnud punkti, kus info Dermtesti sünnimärgi kontrolli teenusest levib ja nüüdseks on ette näidata juba kokku üle 6300 eduka telekonsultatsiooni. "Meie eesmärk on katta kõik Eesti maakonnad, et võimaldada kättesaadavat ja kvaliteetset neevuse hindamist, sest see on paratamatus, et nahaarste ei jagu igale poole piisavalt meie elanikkonna vajaduse katmiseks," nentis Riina Hallik.

Eesti Tervishoiu Statistika andmebaasi järgi oli 2015. aastal registreeritud 87 töötavat dermato-veneroloogi, kellest märkimisväärne osa on jõudmas pensioniikka. "See seostub koheselt ka ooteaegadega, mis Eesti Haigekassa järgi oli 2016. aastal keskmiselt 32.8 ootepäeva. Pikim järjekord oli Tallinna haiglas - isegi  99 päeva," rääkis Hallik, lisades, et uued tekkinud moodustised või juba olemasolevate sünnimärkide muutused (eriti just melanoomne nahavähk) ei kannata ootamist. Maailmas arvatakse, et vähem kui 20% melanoomidest areneb olemasolevatest sünnimärkidest, aga 80% tekib juba algselt melanoomina. Seega peaks nahaarstile näitama igat uut moodustist, rõhutas Riina Hallik.

Kuressaare haiglas pakutavale Dermtest uuringule registreerumiseks tuleb helistada haigla registratuuri numbril 45 20 115. Teenus on tasuline ning ühe sünnimärgi uuring maksab 25 eurot, iga täiendav sünnimärk 11 eurot.