452 0040

Aia 25, Kuressaare



Nägemisprobleemide korral saab abi eriharidusega eksperdilt - optometristilt

Kaasaegne optikaseade võimaldab Kuressaare Haiglas teostada OCT-uuringut silmapõhjakihtide seisundi hindamiseks. Protseduur on valutu ja kestab keskmiselt 5 minutit. Kaasaegne optikaseade võimaldab Kuressaare Haiglas teostada OCT-uuringut silmapõhjakihtide seisundi hindamiseks. Protseduur on valutu ja kestab keskmiselt 5 minutit.


„Nägemisprobleemide ja silmavaevuste korral ei pea koheselt minema silmaarsti vastuvõtule, vaid tasub pöörduda ka koolitatud silmaeksperdi poole,“ sõnas Kuressaare Haigla optometrist Monika Turba.


Turba selgitusel on optometrist tervishoiala spetsialist, kelle teadmised ja oskused vastavad inimese nägemisülesannete uurimiseks ja kontrollimiseks, prillide ja kontaktläätsede määramiseks, samuti prilliretsepti uuendamiseks. „Optometristi igapäevaülesannete hulka kuulub nii silmade elukvaliteedi kui nende tervisliku seisundi hindamine, nägemisteravuse ja silmarõhu mõõtmine, ka nägemise abivahendeid vajava inimese nõustamine silmadele vajalike käsimüügi ravimite osas.“

Turba lisas, et kuna optometrist teostab nägemise üldise kontrolli diagnostikat, saab selle alusel määrata edasise tegevuskava silmaarstile pöördumiseks.

Tervisevaldkonna töötajana tunnevad optometristid inimese anatoomiat ja füsioloogiat, mikrobioloogiat, farmakoloogiat, silmahaigusi ja optikat. Tunda tuleb töö- ja elukeskkonda, olema peab valguse-, värvi- ja vormitaju. Optometristide igapäevane töö nõuab erinevate optiliste abivahendite ja keeruliste optikaseadmete käsitsemisoskust.

Optometristi vastuvõtule tulekuks ei ole vaja perearsti saatekirja. Vastuvõtule pääseb registreerimise alusel, vanuses alates 16. eluaastat. Vastuvõtule tulles on soovitav kaasa võtta juba olemasolevad prillid, võimalusel ka viimane prilliretsept. Nii prilliretsept kui olemasolevad prillid aitavad võrrelda ja kindlaks teha patsiendi nägemise muutusi.

Kuressaare Haigla ülemõe Aile Vellamäe kinnitusel on optometristist väga palju abi. „Optometrist leevendab silmaarsti koormust väga suures ulatuses. Ta küll ei diagnoosi silmahaigusi ega määra nende ravi, ent optometristi oskused nägemise kontrolliks on usaldusväärsed. Optometristi vastuvõtt on tasuline, makstes 10 eurot.“

Kuressaare Haigla silmakabinet teostab ka silma kompleksuuringut ning OCT-uuringut. Mõlemad protseduurid on tasulised. Kompleksuuring maksab 30, OCT-uuring 35 eurot.

OCT- uuringu abil on võimalik näha silma võrkkestakihtide võimalikke kahjustusi ning silmastruktuuri raskesti märgatavaid iseloomulikke jooni. Tavalisele protseduurile kulub umbes 5 minutit. Protseduur võib kesta kauem, kui  silmapõhi on halvasti nähtav.

Kompleksuuringu käigus saab määrata nägemisteravust, silmade koostööd ja -liikuvust, samuti teostada silma siserõhu mõõtmist. Viimane on oluline glaukoomi (rahvasuus roheline kae) varajaseks avastamiseks, kuna ohtlikult kõrgenenud silmarõhuga kaasnevat nägemise kadu ei ole võimalik taastada.

Aile Vellamäe märkel võtavad Ida-Tallinna Keskhaigla silmaarstid Kuressaare Haiglas vastu juunis-juulis reedeti ja laupäeviti. Täpsemat infot optometristi ja silmaarstide vastuvõtuaegadest saab Kuressaare Haigla registratuurist kohapeal või telefonil 45 20 115.


Monika Turba on pärit Saaremaalt, Tornimäelt.
Ta on lõpetanud Kuressaare Gümnaasiumi, meditsiinihariduse omandanud Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis. Optometristina on ta praktiseerinud Ida-Tallinna Keskhaiglas ja prillipoes Norman-Optika.
Monika Turba kuulub Eesti Optometristide Seltsi.